Ακολουθήστε μας

Ποδόσφαιρο

Με τροπολογία Κωνσταντινέα θα εξοφληθούν οι διαιτητές της λίγκας!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διεθνής ρέφερι κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να δοθούν τα χρωστούμενα των τελευταίων 6 μηνών στους διαιτητές.

Όπως έχει επανειλημμένως ειπωθεί από πλευράς ΕΠΟ, τα χρήματα για τις διαιτησίες υπάρχουν στους λογαριασμούς της ομοσπονδίας, όμως από τις αρχές του 2018 δεν μπορούν να εκταμιευθούν προς τους διαιτητές λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.

Έτσι, με την τροπολογία Κωνσταντινέα, οι διαιτητές θα ενταχθούν στο εργόσημο και το πρόβλημα που ήταν και ένα από τα θέματα για τα οποία η FIFA πίεζε την ΕΠΟ, επιτέλους θα επιλυθεί.

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρει τα εξής:

«Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται το ζήτημα που είχε ανακύψει σχετικά με την αμοιβή και ασφάλιση των διαιτητών. Οι υπηρεσίες του διαιτητή έχουν περιστασιακό χαρακτήρα, αφού προσφέρονται συνήθως μια φορά την εβδομάδα ή και σε αραιότερα χρονικά διαστήματα και αποκλειστικά στο γήπεδο. Ακόμα, οι διαιτητές αμείβονται μόνο όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη διενέργεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και πληρώνονται από την εκάστοτε γηπεδούχο ομάδα, κάτι που έχει ως συνέπεια η γηπεδούχος ΠΑΕ ή το ποδοσφαιρικό σωματείο αποτελεί τον οιονεί “εργοδότη” τους.

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια να υπάρχει ένα καθεστώς αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο αμοιβής και ασφάλισης των διαιτητών των αγώνων ποδοσφαίρου.

Με τη διάταξη επιλύεται με οριστικό τρόπο το ζήτημα αυτό προς όφελος των διαιτητών που θα μπορούν πλέον να αμείβονται και να ενταχθούν σε ένα καθεστώς ασφάλισης και προς όφελος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές από την απασχόληση των διαιτητών. Η οριστική αυτή διευθέτηση του θέματος θα γίνει με την ένταξη των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών αγώνων στο εργόσημο».

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που φέρει τον τίτλο: «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Πηγή: sdna.gr
More in Ποδόσφαιρο