Ακολουθήστε μας

Σπορ

Στην Καλαμάτα 16 έως 23 Μαΐου 2020 το European Laser Class 2020 and Trophy!

Με κάθε επισημότητα υπεγράφη χθες από τον Δημήτρη Κακαλίκα η συμφωνία ανάθεσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας Senior European Championships και Open Trophy από την Ευρωπαϊκή Κλάση Laser (EurILCA) στον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας!

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας παρουσία των εφόρων Γιώργου Σπυρόπουλου και Ηλία Κολινιάτη, φίλων της ιστιοπλοΐας και του Ομίλου αλλά και εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ, υπέγραψε και έβαλε την σφραγίδα με την οποία επισημοποιήθηκε η ανάληψη της διοργάνωσης που για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα γι’ αυτή την κλάση!

Το πρωτάθλημα θα γίνει 16 έως 23 Μαΐου 2020 στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, η υποψηφιότητά του οποίου ξεχώρισε ανάμεσα σε αρκετές άλλες τόσο χάρη στον εξαιρετικό στίβο και το κλίμα όσο και της ποιότητας, εργατικότητας, εμπειρίας και γνώσης των μελών του ομίλου!

Οι αγώνες είναι σκαφών κλάσης Laser Radial και Standard, πρόκειται για Ολυμπιακό άθλημα και το εν λόγω Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τους διοργανωτές να προσβλέπουν στη συμμετοχή περισσότερων από 300 αθλητριών και αθλητών. Οι άνθρωποι του Ν.Ο. Καλαμάτας νιώθουν ικανοποίηση για την ανάθεση της διεθνούς αυτής διοργάνωσης, θεωρώντας βέβαιη την συμμετοχή και υποστήριξη των φορέων και των συμπολιτών μας καθώς και την συμβολή όλων των MME ώστε να βγει προς όλη την Ευρώπη και όχι μόνον η καλύτερη εικόνα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου έγινε και το τελετουργικό της υπογραφής, ο πρόεδρος του ΝΟΚ Δημήτρης Κακαλίκας δήλωσε: «Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα γίνει στις 16 με 23 Μαΐου το 2020. Ήδη κατά κάποιον τρόπο έχουμε αργήσει ελαφρώς, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει. Θα είναι αγώνες ιστιοπλοΐας σκαφών Laser, Standard (άνδρες) και Radial (γυναίκες), και τα δύο είναι Ολυμπιακή κατηγορία, θα συμμετέχουν μετά από κάποιους μήνες στην Ολυμπιάδα, στην Ιαπωνία.

Προβλέπουμε -και έχουμε διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή κλάση – ότι θα είναι σίγουρα πάνω από 300 αθλητές και αθλήτριες, εκτός αυτών που θα ’ρθουν εκτός Ευρώπης. Θα δημιουργηθεί ειδική κατηγορία για τους αθλητές οι οποίοι προετοιμάζονται για την Ολυμπιάδα και θα συμμετέχουν με ισάξιους αθλητές.

Αυτός ο αγώνας θα είναι “εξετάσεις” για επόμενες διοργανώσεις.» Κλείνοντας είπε «Εκείνο που θεωρούμε απαραίτητο είναι να συμμετέχουν όλοι οι φορείς, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα» τονίζοντας την σπουδαιότητα των ΜΜΕ στην διάδοση της είδησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Από τη μεριά του ο έφορος, Ηλίας Κολινιάτης, τόνισε: «Σκοπός του Ομίλου μας δεν είναι μόνο η άρτια διοργάνωση του πρωταθλήματος, αλλά και η προβολή της πόλης μας σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο. Θέλουμε οι αθλητές, προπονητές και συνοδοί να νιώσουν τη φιλοξενία μας και ότι αγωνίζονται σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι το κατάλληλο γι’ αυτούς, με όλες τις ανέσεις και να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους, χωρίς να σκέφτονται το τεχνικό κομμάτι του αγώνα!

Ελπίζουμε ότι, όπως πάντα έτσι και φέτος, οι άλλοι φορείς και οι υπόλοιποι αρμόδιοι του τόπου μας θα βρεθούν δίπλα μας, γιατί καταλαβαίνετε ότι ένας τέτοιος αγώνας χρειάζεται ιδιαίτερες ετοιμασίες όσον αφορά στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Βέβαια πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό που μας δίνει απεριόριστα ο μεσσηνιακός τόπος: τις καλύτερες συνθήκες για ιστιοπλοΐα, ίσως και διεθνώς!

Ευελπιστούμε ότι μετά από έναν τέτοιο αγώνα αυτός ο τόπος θα μπορέσει να φιλοξενήσει αθλητές που είτε για προπόνηση είτε σε κάποιους, πάλι, μεγάλους αγώνες που θα κάνουμε, θα μας αγαπήσουν και θα μας βάλουν μέσα στο χάρτη των κέντρων ιστιοπλοΐας!»

  • Με τηλεφωνική παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ευχήθηκε τα χρόνια πολλά και καλή επιτυχία στην διοργάνωση εκφράζοντας τη στήριξή του στη μεγάλη αυτή διοργάνωση: «Σαν υπουργείο και ΓΓΑ θα υποστηρίξουμε το πρωτάθλημα. Ήδη έχουμε δώσει την αιγίδα μας για τους αγώνες, θα υπάρξει και μια οικονομική υποστήριξη. Αυτοί οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες είναι το κίνητρο για να βελτιώσουμε και τις υποδομές του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, αλλά και το έναυσμα ώστε οι ναυταθλητικοί αγώνες και ο Αθλητικός Τουρισμός στην πόλη – εκεί στον ευλογημένο τόπο με τις τόσο καλές, γεωφιλικές και κλιματικές συνθήκες – να αρχίσει να αναπτύσσεται με άλλα δεδομένα.

Στο παρελθόν έχουμε δώσει την αιγίδα μας και σε άλλους ομίλους, όπως στη Θεσσαλονίκη όπου έκαναν πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε άλλες κατηγορίες, στο Θερμαϊκό και στο Σαρωνικό (από τον όμιλο Καλλιθέας), οπότε, νομίζω ότι κι εσείς δικαιούσασταν να κάνετε αυτό το Πανευρωπαϊκό και να έχετε από εμάς υποστήριξη!»

  • Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Αδαμόπουλος, είπε: «Τονίζοντας τη σημασία αυτού του αγώνα ήθελα να αναφερθώ στα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η πόλη. Το πρώτο και το άμεσο είναι ότι θα βρεθεί πάρα πολύς κόσμος στην πόλη μας. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα είναι μία διαφήμιση για την πόλη. Ο αγώνας αυτός μπορεί να αποτελέσει προπομπό για την ανάληψη και άλλων πρωταθλημάτων μεγάλης εμβέλειας, ούτως ώστε να υπάρχει μία συνέχεια.

Το τρίτο είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε το θεματικό τουρισμό της ιστιοπλοΐας, ο οποίος επίσης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη της Καλαμάτας.

Είναι ένας αγώνας που πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε, πολιτεία, κράτος˙ έχουμε ήδη τις υποσχέσεις και ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτές, αλλά θα υλοποιηθούν και όλες οι σκέψεις και οι προγραμματισμοί που έχουμε κάνει!»

Σε μια τελευταία τοποθέτησή του ο κ. Κακαλίκας τόνισε ότι χάρη στον εξαιρετικό αγωνιστικό υγρό στίβο της Μεσσηνίας, που αποτελεί όπως χαρακτηριστικά είπε «μια από τις καλύτερες θάλασσες της Ελλάδος, ίσως είναι υπερβολή -ας είναι και αλαζονεία – να πω ότι είναι παγκοσμίως! Δεν ξέρω και πολλές άλλες, αλλά έχω συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και είναι από τους καλύτερους στίβους. Έχει σταθερούς καιρούς, αν πάτε Γερμανία, Πολωνία ή Ολλανδία εκεί η θάλασσα είναι ….σαν τον “φραπέ”!» στόχο είναι να προκύψουν πολλές άλλες διοργανώσεις, να προσκληθούν και μεμονωμένοι αθλητές, ενώ φανέρωσε πως κατά την παρουσία του στην Πάτρα (την περίοδο διεξαγωγής ανάλογου μεγάλου πρωταθλήματος) συνάντησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δράττοντας της ευκαιρίας τον προσκάλεσε στην πόλη μας για να δει τις εγκαταστάσεις, κι εκείνος με τη σειρά του είπε ότι «είναι πάρα πολύ ωραία»!

Δεν έκρυψε, ωστόσο, ότι σε επίπεδο εγκαταστάσεων απαιτείται εκσυγχρονισμός! «Οι εγκαταστάσεις μπορούν να βελτιωθούν. Εκείνο που οπωσδήποτε πρέπει να γίνει είναι να φτιαχτούν καλύτερα τα αποδυτήρια με τουαλέτες και ντους, να εκσυγχρονιστούν. Όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά αν γίνουν καλύτερα είναι κάτι μία καλύτερη εικόνα για να βγει προς τα έξω! Στην Ολλανδία που έτυχε να είμαι με την Εθνική δυο τουαλέτες είχε!»

Κλείνοντας, ανέφερε πως υπάρχει μια δέσμευση / πρόβλεψη από το Δήμο Καλαμάτας για τη δημιουργία ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κακαλίκας «φρενάρεται από ντόπιους παράγοντες!» Ένα θέμα που χρίζει άμεσης προσοχής καθώς μπορεί να αποτελέσει την πρώτη σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο ναυταθλητισμού υψηλού επιπέδου για ολάκερη τη Μεσσηνία και όχι μόνον.

 

Σ.Τριάντου – foninews.gr

More in Σπορ