Ακολουθήστε μας

Ειδήσεις

Κορονοϊός: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το κλείσιμο των εκκλησιών

Ο πρωθυπουργός έκανε πράξη αυτό που είχε δηλώσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Συναινετικό κλίμα με Τσίπρα και Γεννηματά. 352 ανθρώπους έχει πλήξει στην Ελλάδα ο κορονοϊός.

Με μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να διαφυλαχθεί το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στο debate των τελευταίων ημερών σχετικά με τη λειτουργία της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μια κίνηση που υπαγορεύεται ασφαλώς από τις συνθήκες και τις επιταγές των ειδικών, αλλά δεν τόλμησε νωρίτερα να την πάρει η ίδια η Εκκλησία, παρά τα όσα φέρεται να είχε συζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες.

Στη Μονή Πετράκη ο Τσιόδρας για… να τους πείσει!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χρειάστηκε να μεταβεί ο ίδιος στη Μονή Πετράκη για να μεταπείσει τους ιεράρχες. Αλλά δεν τα κατάφερε, αφού το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι ναοί θα μένουν ανοιχτοί από τις 7 έως τις 8 το πρωί κανονικά για τη λειτουργία της Κυριακής και τη θεία κοινωνία! Κατ’ ουσίαν, όμως, η Ιερά Σύνοδος πέταξε με την απόφασή της το μπαλάκι στην κυβέρνηση, αφού δήλωσε ταυτόχρονα ότι θα συμμορφωθεί σε κάθε μέτρο που θ’ αποφασίσει η Πολιτεία.

Έτσι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει πράξη αυτό που είχε πει ήδη από τη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα. Ότι, δηλαδή, θ’ ακούσει τις συστάσεις των ειδικών και ότι θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, με στόχο να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές – ή να χαθούν οι λιγότερες δυνατές. Και το έπραξε μέσω της (αρμόδιας) υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Η απόφαση, ωστόσο, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ενδέχεται να φέρει αντιμέτωπο τον κ. Μητσοτάκη με τη βάση της ΝΔ που παραδοσιακά βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία ή ακόμη και στελέχη του, αν και ο κίνδυνος από τον κορονοϊό προσώρας έχει «παγώσει» άπαντες και φέρνει ως πρώτη προτεραιότητα τη μάχη κατά της πανδημίας.

Συναινετικό κλίμα με Τσίπρα και Γεννηματά

Αντίστοιχα συναινετικό ήταν το κλίμα και στις – εξ αποστάσεως – επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Και οι τρεις συμφώνησαν πως προέχει η συμμόρφωση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα και το «Μένουμε Σπίτι», ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους αρχηγούς για το σχέδιο της κυβέρνησης και δήλωσε ανοιχτός στις προτάσεις τους, είτε αυτές κατατεθούν στον ίδιο είτε στα αρμόδια υπουργεία.

Την ίδια στιγμή, ενδεχομένως και σήμερα θ’ ανακοινωθεί η εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, καθώς η χθεσινή σύνοδος του Eurogroup – επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης – είχε θετικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού – αλλά και του προσφυγικού – να εξαιρεθούν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επίσης, θα υπάρξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα συμπληρώσουν τα εθνικά μέτρα (σ.σ.: ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 40 δις ευρώ).

Σήμερα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Πηγή: newsit.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
More in Ειδήσεις