Ακολουθήστε μας

Α Τοπικό

ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ: Συνέντευξη Βασίλη Κοσυφολόγου στο Alcoholics Club

Συνέντευξη Βασίλη Κοσυφολόγου 🎙🎥✒🗞

Το Alcoholics club συνεχίζει το #interview_challenge με πρωταγωνιστή αυτή την φορά τον προπονητή της ομάδας μας Βασίλη Κοσυφολόγο, ο οποίος μας παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Βασίλη, επίτρεψε μας να σου μιλάμε στον ενικό μιας και ξέρεις τα συναισθήματα μας για εσένα.

– Είσαι χρόνια στον Α.Ο Μεθώνης , τόσο ως προπονητής αλλά και ως παίχτης.
Για πόσα χρόνια μιλάμε;

Το 2010 υπέγραψα πρώτη φορά στην ομάδα και η θητεία μου διήρκησε 3.5 χρόνια, όχι συνεχόμενα όμως γιατί είχα κάποιες χρονιές στην Αυστραλία. Έστελνε η ομάδα έγγραφο που με άφηνε να αγωνιστώ εκει και γυρνώντας αυτομάτως ανηκα στο δυναμικό της ομάδας.
Η δεύτερη θητεία μου είναι συνεχόμενη από το 2016 έως το 2020
Αρα μιλάμε συνολικά για 7.5 Χρόνια. Δεν τα λες και λιγα.

– Φέτος, όπως οι περισσότεροι ξέρουμε, ήταν μια ιδιαίτερη σεζόν για τον όμιλο.
Φέτος ο Α.Ο.Μ επέστρεψε στην Α’ τοπική, ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος, ένωσε τον κόσμο της ομάδας, παρουσίασε ένα σύνολο που εξέπεμπε υγεία με κολοφώνα της σεζόν, την συμμετοχή της ομάδας στον τελικό κυπέλλου Μεσσηνίας μετά από 21 ολόκληρα χρόνια.
Ποιά είναι τα συναισθήματα σου μετά το πέρας της ομολογουμένως επιτυχημένης φετινής σεζόν και ποιοί οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;

Φυσικά και είμαι χαρούμενος για την πορεία της ομάδας. Η ομάδα μας τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται και βελτιώνεται με σταθερά βήματα σε όλους τους τομείς. Δεν μιλάω μόνο αγωνιστικά. Αυτό που είδαμε φέτος ήταν ακόμα ένα βήμα μπροστά. Σε μια επιτυχία έχουν μερίδιο όλοι.Ο φροντιστής (Ηρακλής), οι παίκτες, ο κόσμος, η διοίκηση και ο προπονητής. Αν όλοι αυτοί ενωθούν αρμονικά μπορεί να μη σου εξασφαλίσουν την επιτυχία, αλλά θα σου αυξησουν τις πιθανότητες να την διεκδικήσεις.
Το μεγαλύτερο όμως κομμάτι το έχουν οι παίκτες.
Θέλω να τους συγχαρώ για πολλοστή φορά. Είμαι υπερήφανος για αυτά τα παιδιά. Αξίζουν τον σεβασμό όλων μας. Ηταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους. Τίμησαν, ιδρωσαν και μάτωσαν τη φανέλα και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από ένα αποτέλεσμα.

– Τα πιλοτικά events που διοργάνωσε φέτος το Alcoholics, με προσκεκλημένους τους παίχτες κι εσένα φυσικά, στα νεα γραφεία του συνδέσμου πριν από σημαντικά ματς, πιστεύεις πως βοήθησαν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ομάδας – κόσμου; Θα πρότεινες να τα συνεχίσουμε;

Ήταν ότι καλύτερο για εμάς. Τι να πρωτοθυμηθώ. Τα παιχνίδια με Πύλο, με Φιλιατρά, με τον Μελιγαλά, τον τελικό κυπέλλου και πόσα αλλα! Νομίζω πως έχετε δικαίως την απόλυτη αναγνώριση των ανθρώπων που ασχολούνται με το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο. Το χρώμα, η φωνή και ο παλμός που δίνεται στα γήπεδα είναι συγκλονιστικός και εύχομαι να το συνεχίσετε για πολλά ακόμα χρόνια.
Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές μου κάνατε την ζωή πιο εύκολη, γιατί στα μεγάλα παιχνίδια η παρουσία σας στις τελευταίες προπονήσεις πριν τους αγώνες, αυτομάτως έδινε στα παιδιά ψυχολογική ανάταση, οπότε ήξερα ότι δεν χρειαζόταν πλέον να πω πολλά πράγματα, γνωρίζοντας πως οι παίκτες είχαν μπει ήδη στο κλίμα του παιχνιδιού πριν αυτό καν αρχίσει.

– Ποιό θεωρείς οτι είναι το μεγαλύτερο σου κατόρθωμα όλα αυτα τα χρόνια που βρίσκεσαι στην οικογένεια του Α.Ο Μεθώνης;

Ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει συλλογικά. Δεν έχω κάνει κάτι μόνος μου για να μπορώ να μιλήσω για ατομικό κατόρθωμα.
Αν κατάφερα να βοηθήσω κάπου είναι στην γενικότερη φιλοσοφία της ομάδας και το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα σωματείο που σέβεται τον εαυτό του.
Ουσιαστικά προσπαθήσαμε να χτίσουμε κάτι πατώντας πάνω σε ποδοσφαιρικές αρχές, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφήνοντας τον παράγοντα τύχη τελευταίο.
Να έχουμε «επαγγελματική» νοοτροπία προσαρμοσμένη στα ερασιτεχνικά πρότυπα και πιστεψε με δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί αυτό.

– Εκτός από την πρώτη ομάδα, είσαι και προπονητής της ακαδημίας της Μεθώνης. Πως είναι τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα;

Χαίρομαι που ρωτάτε για την ακαδημία γιατί είναι μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα και πρέπει να έχει τον σεβασμό που της αναλογεί.
Τα πραγματα έχουν εξελιχθεί αρκετά καλά στην Ακαδημία μας και αγωνιστικά και οργανωτικά.
Κύριο μέλημά μας είναι να αποκτήσουν οι αθλητές μας ποδοσφαιρική παιδεία που είναι και το μεγαλύτερο αγαθό για τα παιδιά σε αυτό το στάδιο της ηλικίας.
Φυσικά και όλα είναι σημαντικά. Και η τεχνική και η τακτική και η φυσική κατάσταση. Όλα. Όμως πάνω απ’όλα προσπαθούμε να φτιάξουμε τον τρόπο σκέψης του κάθε αθλητή.
Με λίγα λόγια θέλουμε και προσπαθούμε να προπονησουμε το μυαλό του ,έτσι ώστε να τον βοηθήσει να αντιληφθεί το άθλημα πιο εύκολα. Και έχοντας πλέον αυτήν την υποδομή, όλα τα παραπάνω που προαναφέραμε θα τα αντιλαμβάνεται και θα τα βελτιώνει πολύ πιο γρήγορα.
Τα θεμέλια αυτά είναι σημαντικά και πρέπει να χτιστούν καλά έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο πάνω σε αυτά.
Αλλιώς κινδυνεύεις να πέσεις σαν χωματινος πύργος,όσο ταλέντο και να έχεις.
Τώρα βέβαια το κάθε παιδί ανάλογα το ταλέντο του πέρνει αυτά τα ερεθίσματα, δουλεύει σωστά , εξελίσσεται ,βελτιώνεται και φτάνει όσο ψηλά του αναλογεί.
Αυτά τα χρόνια είδαμε πάλι μετά από καιρό παιδιά δικά μας στην μεικτή Μεσσηνίας αλλά και για πρώτη φορά σε προεπιλογή εθνικών ομάδων.
Δεν γίνετε να παραβλέψω να αναφερθώ στο Γιώργο Καραγλανη που πήρε μεταγραφή σε ομάδα Super League και μας έκανε όλους χαρούμενους και υπερήφανους.
Επίσης στο αντρικό έχουμε 6 παιδιά από την Ακαδημία. Ό Τσελιος, ο Τσατας, ο Γαλανόπουλος, ο Κοτσοβος, ο Σούλι και ο Τσανε είναι παρόν, ανταγωνίζονται τους μεγάλους και δείχνουν ότι η ομάδα μπορεί σιγά σιγά να στηριχτεί σε αυτούς.
Τα αποτελέσματα της Ακαδημίας θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα δώσει άλλη δυναμική στην ομάδα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το κ. Τάσο Κοτσιρη, τον κ.Βαγγελη Τσελιο και την κα.Μπακα Αναστασία για την πολύτιμη βοήθεια όλα αυτά τα 4 χρόνια.
Η Αναστασία βέβαια τα πιο πολλά από αυτά ,η οποία έδωσε την ψυχή της για την αναβάθμιση και οργάνωση της Ακαδημίας.
Ευχαριστώ και πάλι και τους 3.

– Να υπενθυμίσουμε στους παλαιότερους και να μάθουμε στους νεότερους πως ο πατέρας σου είχε διατελέσει επίσης προπονητής της Μεθώνης. Τα τελευταία χρόνια εσύ… Να περιμένουμε στο μέλλον και τον μικρό Κοσυφολόγο της οικογένειας;

Λέτε?Μπορεί, η ζωή κρύβει πολλές εκπλήξεις.
Πάντως να ξέρεις πως ο βασικός λόγος που υπέγραψα το 2010 ήταν ο πατέρας μου.
Στο πρώτο ταξίδι που έκανα για να μιλήσω με την ομάδα η απόσταση ομολογώ πως με τρόμαξε. Επειδή μέχρι το 2009 ήμουν Αθήνα και ερασιτεχνικά στη Μεσσηνία είχα παίξει μόνο στον Ολυμπιακό Καλαμάτας πριν μεταβώ στον Α.Ο.Μ. είχα έρθει στη ζωή μου 4 το πολύ 5 φορές στην Μεθώνη και δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα για την απόσταση γιατί όταν κάνεις ταξίδι αναψυχής είναι το τελευταίο που σε νοιάζει.
Όταν λοιπόν αντιλήφθηκα ότι θα χρειαστεί να το κάνω 4 φορές την εβδομάδα, έκανα βήμα πίσω.
Ομως τα καλά λόγια που μου είπε ο πατέρας μου,με έκαναν να παραβλέψω αυτόν τον παράγοντα, συμφώνησα τελικά και φυσικα δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτό.
Οπότε αν ποτε ο Κωνσταντίνος τα φέρει η ζωή και με ρωτήσει αυτός με την σειρά του,μη φοβάσαι θα φροντίσω να πω τα καλύτερα και ισως έρθει.

– Επίσης, να σημειώσουμε πως εκτός από τα τοπικά, έχεις εμπειρίες κι από μεγαλύτερες κατηγορίες, αφού ως παίχτης έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες αγωνιζόμενος στον Αθηναϊκό και την Καλαμάτα.
Πιστεύεις πως αυτό σ’ έχει βοηθήσει στην έως τώρα προπονητική σου καριέρα;

Βασικά το ντεμπούτο μου στην Α εθνική και οι πρώτες εικόνες εκεί έγιναν με την φανέλα της Καλαμάτας. Εκεί ανδρωθηκα ποδοσφαιρικά και απέκτησα την δική μου παιδεία που αναφέραμε πιο πάνω. Το σημειώνω γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο η Καλαμάτα στη διαμόρφωση του ποδοσφαιρικού μου χαρακτήρα και φυσικά οι υπόλοιπες ομάδες που ήταν η φυσική συνέχεια των κόπων εκείνης της εποχής.
Τα 4 στοιχεία που με βοηθάνε και θα με βοηθάνε πάντα είναι:1)Η πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση ως απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, 2)Η ποδοσφαιρική παιδεία που απέκτησα στην Ακαδημία της Καλαμάτας, 3)σίγουρα οι συμμετοχές μου ως αθλητής σε υψηλό επίπεδο και 4) η οικογένειά μου που μου έδωσε αρχές ως άνθρωπο.
Δεν έχω κάνει τίποτα προπονητικά ακόμα, μπορεί να μην κάνω και ποτέ. Αν για να κάνω βήμα παραπάνω χρειαστεί να καταπατησω αυτά που πρεσβεύω ή να θίξω τις αρχές μου ,καλύτερα να μείνω στάσιμος ή ακόμα και να σταματήσω.
Έχω διαλέξει να πάω από τον δύσκολο δρόμο και όπου με βγάλει.
Η αξιοπρέπεια και η καθαρή συνείδηση έχουν σημαντική θέση στη δική μου κοσμοθεωρία.

– Ποιά η πρόβλεψη σου για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο σε τοπικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την πανδημία;

Ακούω που επικρατεί ένας φόβος και όλοι μιλάνε για διάλυση σωματείων και συγχωνεύσεις. Μπορεί και να έχουν δίκιο δεν ξέρω, αλλά καλό θα ήταν να μην δημιουργούμε άλλο πανικό, αρκετό πανικό είχαμε τους τελευταίους 2.5 μήνες.
Ας αφήσουμε πρώτα να εξελιχθεί η όλη κατάσταση και στη συνέχεια ας πράξουμε αναλόγως ώριμα όλοι μας, παράγοντες, προπονητές και παίκτες. Όλοι. Και να είστε σίγουροι πως θα ξεπεραστεί οτιδήποτε προκύψει.

– Ποιά είναι τα σχέδια σου για το … άμεσο μέλλον;

Δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για το μέλλον μου πριν μιλήσω πρώτα με την διοίκηση.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν προκύψει προσωπικά προβλήματα τα οποία φαντάζουν δύσκολο να ξεπεραστούν την δεδομένη χρονική στιγμή και τα οποία δυσκολεύουν την παραμονή μου ,αν και εφόσον το επιθυμούσε και η διοίκηση φυσικά. Θα δούμε.

– Ποιός είναι ο αγαπημένος σου παίχτης;

Από μικρός που θυμάμαι τον εαυτό μου δεν είχα πρόσωπολατρεια για κάποιον στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω κάποιον αφίσα στο δωμάτιο μου Αυτός θα ήταν σίγουρα ο Ζινταν.
Μου άρεσε που η δύναμη του ήταν το μυαλό. Η επαφή του με την μπαλα ήταν μαγική ,είχε γρήγορη σκέψη και τα έκανε όλα να φαίνονται τόσο απλά και αρμονικά. Αυτά τα στοιχεία τον κάνουν σίγουρα ξεχωριστό

– Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο της ομάδας;

Ο κόσμος της ομάδας θα πρέπει να είναι πάντα δίπλα στο Α.Ο.Μ. να στηρίζει την ομάδα και στα καλά αλλά κυρίως στα δύσκολα,όπως και έπραξε.
Ομολογουμένως ο κόσμος μας βοήθησε πολύ και φέτος και τον ευχαριστούμε και εγώ αλλά και οι παίκτες πολυ.
Άλλωστε υπάρχουν 2 χρώματα που μας ενώνουν όλους
Το βυσσινί και το μπλε!
Καλό καλοκαίρι σε όλους.

#aomethonis #We_are_alcoholics #Βυσσινί_και_μπλε

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
More in Α Τοπικό