Ακολουθήστε μας

Ειδήσεις

Καπνοβιομηχανία “Καρέλια”: 3,5 εκατ. πριμ σε εργαζόμενους και δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα

Με νέα ιστορική αύξηση μεικτού τζίρου κατά 2%, αύξηση μεριδίου στην ελληνική αγορά σε τσιγάρο και καπνό και παροχές προς εργαζόμενους και κοινωφελείς φορείς άνω των 3,5 εκατ. ευρώ, η καπνοβιομηχανία “Καρέλια” φαίνεται ότι κέρδισε το “στοίχημα” του 2020 με φόντο τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας.

Φέτος, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό και των αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων, μετά από χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος διά ζώσης απολογισμός από την διοίκηση της εταιρείας, καθώς και η γιορτή των εργαζομένων.

Εντούτοις ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Ανδρέας Καρέλιας με ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους εργαζόμενους πραγματοποίησε ενημέρωση για την πορεία της εταιρείας μέσα στο 2020, ενώ ανακοίνωσε και όλες τις έκτακτες παροχές της “Καρέλια” τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και προς φορείς της Μεσσηνίας και όχι μόνο. Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στις 50 υπερσύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ, η παράδοση των οποίων ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ 2020

“Ήταν μια χρονιά που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει. Όποια σενάρια κι αν είχαν μπει στην προσομοίωση, σίγουρα έλειπε μια λέξη: “Πανδημία” υπογράμμισε ο κ. Καρέλιας και συνέχισε:

“Και δεν έλειπε μόνο από τα δικά μας σενάρια, αλλά και από όλα τα σενάρια σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Από μικρό παιδί, δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου, να μην είμαστε, τη σημερινή μέρα, μαζί στην καθιερωμένη γιορτή του εργοστασίου. Κι αυτό, τόσο στις καλές όσο και στις λιγότερο καλές χρονιές. Φέτος, για πρώτη φορά, οι συνθήκες επιβάλλουν να βρισκόμαστε μεν νοερά μαζί, αλλά χωρίς την παραδοσιακή εορταστική μας συνάθροιση, χωρίς τη ζεστή χειραψία μας”.

Ακολούθως ο Ανδρέας Καρέλιας επεσήμανε:

“Σημασία όμως έχει ότι είμαστε όλοι εδώ και ότι δεν λείπει κανείς. Και σε αυτό το σημείο θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω και εσάς, έναν προς έναν, διότι όσα μέτρα και να είχαμε λάβει από την πύλη του εργοστασίου και μέσα, δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα αν η στάση μας έξω από την εταιρεία δεν ήταν εξίσου υπεύθυνη με την στάση μας εντός των εγκαταστάσεών μας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Ιατρό της εταιρείας, κ. Θ. Μαρκόπουλο, καθώς και όλη την επιτροπή στελεχών που συνεργάσθηκε στενά μαζί του, ώστε σε έναν χώρο 500 και πλέον εργαζομένων να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Οι έγκαιρες παρεμβάσεις που έγιναν από τις αρχές Μαρτίου, αρκετά πριν από το πρώτο “lockdown”, υπήρξαν καθοριστικές για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος”.

Σε άλλο σημείο του μηνύματος ανέφερε:

“Ήδη από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, είχαμε προσπαθήσει να προβλέψουμε τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η πανδημία στην πορεία της εταιρείας μας. Οι αρχικές εκτιμήσεις για ενδεχόμενη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πωλήσεων μέσα στο 2020 δεν επαληθεύτηκαν, λόγω των συντονισμένων προσπαθειών Διοίκησης και εργαζομένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν δραματικές αλλαγές στις συνθήκες των αγορών καπνικών προϊόντων όπου δραστηριοποιούμαστε, εκτός του κλάδου των Duty Free”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

“Καταφέραμε να συγκρατήσουμε την κερδοφορία μας σε αξιοζήλευτα υψηλά επίπεδα, η οποία θα ήταν ακόμα υψηλότερη αν δεν υπήρχε η πρόσφατη διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ” επεσήμανε ο κ. Καρέλιας δίνοντας ακολούθως ορισμένα χαρακτηριστικά οικονομικά στοιχεία:

– Αύξηση μεικτού τζίρο μας κατά 2% περίπου, ξεπερνώντας ακόμα και τον περσινό ιστορικά υψηλότερο.

– Στην ελληνική αγορά η “Καρέλια”, για μια ακόμη χρονιά, αύξησε το μερίδιο της στην αγορά, στα μεν τσιγάρα φτάνοντας το 18,5%, στο δε καπνό για στριφτό ξεπερνώντας το 27%.

– Στις διεθνείς μας αγορές περιορίστηκε η πτώση στους όγκους πωλήσεων στα τσιγάρα στο 4,5%, πτώση η οποία προήλθε κυρίως από τη σημαντικότατη μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης και την επακόλουθη συρρίκνωση των πωλήσεων των διεθνών καταστημάτων Duty Free.

– Σε ότι αφορά τον καπνό για στριφτό τσιγάρο, επιτεύχθηκε ο στόχος οι πωλήσεις να ξεπεράσουν το 1.000.000 κιλά διεθνώς, επιτυγχάνοντας έτσι αύξηση όγκου που πλησιάζει το 10%.

– Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, συνεχίστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας, διπλασιάζοντας την παραγωγική της ικανότητα σε καπνό για στριφτό τσιγάρο προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

– Σημειώθηκε αύξηση την κερδοφορίας των θυγατρικών της εταιρειών στο εξωτερικό με εντυπωσιακότερη πορεία στη Βουλγαρία.

“Επιστέγασμα της παραπάνω προσπάθειας, αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία μας μέσα στο 2020 συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία ποσά φόρων κάθε είδους που ξεπερνούν τα 570 εκ. ευρώ, ενώ οι εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ξεπέρασαν τα 7,7 εκ. ευρώ”. συνέχισε ο κ. Καρέλιας.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Αναφερόμενος στις προσδοκίες και τις προκλήσεις του 2021 ο Ανδρέας Καρέλιας στο μήνυμα του τόνισε:

“Το 2021 αναμένουμε ότι οι προκλήσεις που διαμορφώνονται από τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Ενδεχομένως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε συνθήκες σε αγορές τις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η αυξημένη συνεισφορά όλων μας. Να δουλέψουμε με μεγαλύτερο ακόμη ζήλο, με περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα, με νέες επενδύσεις και πρωτοβουλίες, αλλά και συνεχίζοντας την επιτυχημένη στρατηγική των ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της επιμονής στην ποιότητα των προϊόντων μας και κυρίως, τον σεβασμό και την εκτίμηση στον πελάτη μας”.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 3,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και φέτος οι έκτακτες παροχές της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας προς προσωπικό και φορείς.

Οι δωρεές προς κοινωφελείς φορείς φέτος ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 700.000 ευρώ και επιμερίζονται ως εξής:

1) Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ποσό 50.000 ευρώ.

2) Στο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας ποσό 60.000 ευρώ.

3) Στο Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ) ποσό 50.000 ευρώ.

4) Στα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας ποσό 75.000 ευρώ.

5) Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ποσό 125.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας μεταξύ ασθενών και νοσηλευτικών σταθμών μέσω της εγκατάστασης νέων συστημάτων ψηφιακής τεχνολογίας.

6) Στο Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου “Το Περιβόλι της Γιαγιάς” για την πολυετή συνεισφορά του προς το παιδί, ποσό 70.000 ευρώ.

7) Στον Σύλλογο Φαρμακοποιών Καλαμάτας για το Κοινωνικό Φαρμακείο, ποσό 50.000 ευρώ

8) Στο Κέντρο Φροντίδας Βρεφών “ΜΗΤΕΡΑ” ποσό 100.000 ευρώ

9) Στο “Χαμόγελο του Παιδιού” ποσό 120.000 ευρώ.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους της εταιρείας οι παροχές έχουν ως εξής:

– H έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος 250 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.

– Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ καθαρά.

– Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2020, θα λάβουν μία ακόμη πρόσθετη ενίσχυση500 ευρώ καθαρά.

– Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2020.

Επιπλέον των παραπάνω και λόγω του γεγονότος ότι ειδικά φέτος δεν θα ισχύσει το επίδομα παρουσίας για ευνόητους λόγους:

– Όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 1.250 ευρώ καθαρά.

– Ειδικότερα όμως, οι εργαζόμενοι των οποίων:

– Οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από 2.500 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση πέραν των 1.250 ευρώ, επιπλέον 500 ευρώ, δηλαδή 1.750 ευρώ καθαρά συνολικά.

– Οι μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.700 ευρώ, θα λάβουν πέραν των 1.250 ευρώ και των 500 ευρώ, επιπλέον 400 ευρώ, δηλαδή 2.150 ευρώ καθαρά συνολικά.

– Οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από € 1.200, θα λάβουν πέραν των 1.250 ευρώ και των 500 ευρώ και των 400 ευρώ, επιπλέον 300 ευρώ, δηλαδή 2.450 ευρώ καθαρά συνολικά.

– Ο κάθε λαχνός της σημερινής ημέρας για τον καθένα από τους 40 τυχερούς, θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ καθαρά.

[H φωτογραφία είναι από παλαιότερο οικονομικό απολογισμό από την διοίκηση της εταιρείας]

 

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *More in Ειδήσεις