Connect with us

Γ Εθνική

Γ’Εθνική – 9ος όμιλος: Φινάλε αύριο που θυμίζει ιστορίες παλιές…

Πάνε δώδεκα χρόνια. Ήταν τελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Δ΄ Εθνικής, με τη Δάφνη να υποδέχεται τον Ατρόμητο Λάππα. Η Δάφνη ήθελε νίκη δική της για να σωθεί, ο Ατρόμητος Λάππα ήθελε νίκη δική του, ή συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων, ώστε ακόμα και με ήττα να μην πάει σε  ισοβαθμία και υποβιβαστεί.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου. Πηγή: ilia.news.

Τα άλλα ματς κύλησαν ευνοϊκά για τον Ατρόμητο Λάππα, ο οποίος προηγούνταν εξάλλου μέσα στην Ανδραβίδα, αλλά  η Δάφνη πήγαινε για την ανατροπή, καθώς αν και βρέθηκε να χάνει στο πρώτο μέρος 0-2, στο φινάλε το έκανε 2-2 και ήθελε ένα γκολ για ακόμα για να σωθεί και αυτή.

Ο Αθηναίος ρέφερι, μόλις ενημερώθηκε ότι έληξαν τα άλλα παιχνίδια και αν και στην Ανδραβίδα έπρεπε να παιχτούν τουλάχιστον δέκα λεπτά καθυστερήσεων, έβαλε τη σφυρίχτρα στο στόμα και χωρίς να παιχτεί ούτε ένα λεπτό επιπλέον, σφύριξε τη λήξη. Κατάληξη η Δάφνη να υποβιβαστεί με 44 βαθμούς και να σωθεί με 45 ο Διαγόρας Βραχνεΐκων. Μια απόφαση, η οποία καταδίκασε σε υποβιβασμό τη Δάφνη Ανδραβίδας.

Γιατί θυμόμαστε τώρα αυτή την ιστορία θα πείτε. Για τον απλούστατο λόγο, ότι αύριο, η στάση που θα επιδείξουν οι διαιτητές, η ανοχή στις όποιες καθυστερήσεις ή όχι, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην τελική έκβαση των πραγμάτων. Και εν τέλει, ίσως και κρίνει τα πάντα. Όπως τότε, που η Δάφνη, “πλήρωσε” με κυνικό τρόπο, το γεγονός ότι ο διαιτητής ερμήνευσε με τον δικό του μυαλό τους Κανόνες, έτσι μπορεί να συμβεί και αύριο.

Ποιο είναι το διακύβευμα

Έχουμε δυο ομάδες, οι οποίες αν κερδίσουν σώζονται και μαθηματικά. Είναι ο Εθνικός Σκουλικάδου και ο Παμβουρπασιακός. Ο Εθνικός Σκουλικάδου υποδέχεται τον Παλληξουριακό, άρα και έχει θεωρητικά εύκολο έργο. Όμως η ομάδα της Βάρδας, παίζει στη Ναύπακτο απέναντι στον ισχυρό Ναυπακτιακό Αστέρα. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν της αρκεί η ισοπαλία. Αν την ίδια ώρα κερδίσουν το Διαβολίστι και η Αχαϊκή, υποβιβάζεται η ηλειακή ομάδα.

Η Ζάκυνθος, θέλει τη νίκη, ή έστω την ισοπαλία, ή έστω να χάσει με ένα γκολ και να μην κερδίσουν τα Βραχνέικα με δυο γκολ στο Διαβολίτσι.

Τα Βραχνέικα διατηρούν μια μικρή πιθανότητα να κατακτήσουν τον τίτλο. Από την άλλη, το Διαβολίτσι θέλει τη νίκη, αλλά να είναι μια νίκη όχι μικρότερη του εύρους των τερμάτων από πιθανή νίκη της Αχαϊκής (σε περίπτωση που ο Παμβουπρασιακός πάρει τη νίκη στη Ναύπακτο βέβαια). Και η Αχαϊκή, θέλει ένα συνδυασμό. Ή νίκη δική της (που πιθανόν να στερήσει τον τίτλο στη Ζάκυνθο), σε συνδυασμό με ήττα ή ισοπαλία του ΠΑΟΒ, ή σε περίπτωση νίκης του ΠΑΟΒ, να νικήσει με μεγαλύτερο εύρος τερμάτων από το Διαβολίτσι, κατά ένα τουλάχιστον τέρμα.

Και λέμε λοιπόν εμείς τώρα. Τι γίνεται σε περίπτωση που κατά έναν τρόπο, ένα από τα δυο ματς τελειώσει αργότερα και γνωρίζουν οι ομάδες το αποτέλεσμα στο άλλο παιχνίδι; Τι γίνεται σε περίπτωση που και τα δυο ματς λήξουν αργότερα; Θα νυχτώσει και θα παίζεται ακόμα ποδόσφαιρο; Ή οι διαιτητές, θα κληθούν να προστατεύσουν όσο μπορούν την αξιοπιστία της διοργάνωσης και να σφυρίξουν τη λήξη αγνοώντας τις όποιες καθυστερήσεις γίνουν;

Πολύ δύσκολη πραγματικά εξίσωση. Και δεν χρειάζεται να πάει το μυαλό σας απαραίτητα στο πονηρό. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι ποδοσφαιριστές, δεν είναι μηχανές. Είναι άνθρωποι. Δεν θέλει πολύ, ειδικά στις 23 Ιουνίου, κάτω από 32ο υπό σκιά (αυτοί θα παίζουν στο λιοπύρι),  όταν το άλλο παιχνίδι έχει λήξει και μια ομάδα μάθει ότι έχει πετύχει τον στόχο της, να χαλαρώσει και η άλλη ομάδα να το εκμεταλλευτεί, πετυχαίνοντας ένα επιπλέον γκολ το οποίο και μπορεί να αλλάξει όλες τις ισορροπίες.

Το μόνο βέβαιο είναι ένα: Ασφαλή απάντηση, αυτήν εδώ την ώρα, κανένας δεν μπορεί να δώσει. Ακόμα και εκείνος που θεωρητικά γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, πρόσωπα και πράγματα γύρω από αυτή την κατηγορία. Και εν τέλει, αυτή είναι και η μαγεία του ποδοσφαίρου. Μια μαγεία, η οποία στο φετινό πρωτάθλημα, του ενός γύρου, προσφέρεται σε όλο της το μεγαλείο.

Κανένας μα κανένας, δεν μπορεί να γνωρίζει ποια ομάδα στις 7 το απόγευμα θα χαίρεται, και ποια θα κλαίει! Ειδικά αυτό το σενάριο, σε δυο παιχνίδια, να τίθενται αντιμέτωπες δυο ομάδες που πηγαίνουν για το πρωτάθλημα με δυο ομάδες που πάνε για την παραμονή, μετρώντας ακόμα και τα γκολ που θα σημειωθούν στα παιχνίδια αυτά, ούτε ο πιο… ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να έχει συλλάβει.

Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το πρώτο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων και αν και αυτή είναι ίδια, τότε μετράει η καλύτερη επίθεση. Αν και αυτή είναι ίδια, τότε πηγαίνουμε σε μονό αγώνα μπαράζ. Εάν για παράδειγμα η Ζάκυνθος, η οποία έχει 25 βαθμούς και 18-9 τέρματα, ηττηθεί με 1-0 από την Αχαϊκή, ενώ ταυτόχρονα ο Διαγόρας, ο οποίος έχει 16-10 τέρματα και 22 βαθμούς, νικήσει με 2-0 στο Διαβολίτσι, τότε οι δυο ομάδες θα ισοβαθμήσουν στους 25 βαθμούς και τα τέρματά τους θα είναι 18-10 και για τις δυο. Οπότε η ΕΠΟ θα πρέπει να ορίσει παιχνίδι μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο, ώστε να αναδειχθεί ο Πρωταθλητής.

Σέντρα στις 5μ.μ. 

Αν και συζητήθηκε από την ΕΠΟ τα παιχνίδια να αρχίσουν πάλι στις 4μ.μ., η τελική απόφαση της δοργανώτριας είναι τα αυριανά ματς να αρχίσουν όλα στις 5μ.μ..

Τελευταία αγωνιστική (23/5μ.μ.)

  • Διαβολίτσι-Διαγόρας: Κόκκορης, Κύριος, Τσούκας (Αρκαδίας)
  • Ναυπακτιακός-ΠΑΟΒ: Νίκου, Μάνος, Νούσιας (Άρτας)
  • Ζάκυνθος-Αχαϊκή: Μπαϊλής, Φραγκούλης, Νάστος (Πρέβεζας/Λευκάδας)
  • Θύελλα-Τσιλιβή: Καζανάς, Βασιλόπουλος, Μπάκας (Αιτωλοακαρνανίας)
  • Αίας-Πάμισος: Παπαγεωργόπουλος,Μπουρτζοβίτης, Τριαντάφυλλος (Κορινθίας)
  • Εθνικός Σκ.-Παλληξουριακός: Φωκάς, Αβραμοπούλου, Σταθοπούλου (Αχαΐας)

Ρεπό ο Παναιγιάλειος

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Lupus
More in Γ Εθνική