Taklin.grTaklin.gr
  • Μαύρη Θύελλα
  • Πρέπει να το δεις
  • Ποδόσφαιρο
    • Γ Εθνική
    • Α1 Τοπικό
    • Α Τοπικό
    • Β Τοπικό
  • Ειδήσεις
  • Εθνική Ελλάδος
  • TV
  • Μπάσκετ
  • Βόλεϊ
  • Σπορ
  • Διασκέδαση
  • Κοινωνικά
  • Κύπελλο Μεσσηνίας
  • Ντοκιμαντέρ
  • Πάμε στοίχημα
  • Πρέπει να το δεις
  • Σπορ
  • Στίβος
  • Συνεντεύξεις
Taklin.grTaklin.gr
Αναζήτηση
  • Μαύρη Θύελλα
  • Πρέπει να το δεις
  • Ποδόσφαιρο
    • Γ Εθνική
    • Α1 Τοπικό
    • Α Τοπικό
    • Β Τοπικό
  • Ειδήσεις
Follow US
Taklin.gr > Μπάσκετ > Ελλάδα – Τουρκία: Ώρα ιστορικού ημιτελικού στο Eurobasket 2025 – Ο Εργκίν Αταμάν το τελευταίο «εμπόδιο» πριν τον τελικό
Μπάσκετ

Ελλάδα – Τουρκία: Ώρα ιστορικού ημιτελικού στο Eurobasket 2025 – Ο Εργκίν Αταμάν το τελευταίο «εμπόδιο» πριν τον τελικό

admin
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2025
admin
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2025 ΛΕΤΟΝΙΑ / ΠΡΟΜΗΤΕΛΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η πιο μεγάλη ώρα, μέχρι την επόμενη! Η Εθνική μπάσκετ αντιμετωπίζει απόψε το βράδυ (21:00, Newsit.gr, ΕΡΤ-1 και το Novasports Start) την Τουρκία, με σκοπό να την αποκλείσει και να επιστρέψει για τέταρτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Ευρωμπάσκετ.

Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009, η Εθνική μπάσκετ προκρίνεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες οποιασδήποτε διοργάνωσης και θέλει -αρχικά- να εξασφαλίσει ένα μετάλλιο. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη -με κορυφαίο της «όπλο» τον Γιάννη Αντετοκουνμπο- γνωρίζει ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία, να φτάσει στη διάκριση και να γράψει… ιστορία. Έφτασε μέχρι την τετράδα, γνωρίζοντας μόνο μια ήττα, στη φάση των ομίλων, από τη Βοσνία / Ερζεγοβίνη.

Στο παρελθόν, η «επίσημη αγαπημένη» βρέθηκε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης τις εξής χρονιές: 1949 (3η, σε διοργάνωση που δεν διεξήχθησαν νοκ άουτ αγώνες, αλλά έπαιξαν όλοι με όλους), 1987 (1η), 1989 (2η), 1993 (4η), 1995 (4η), 1997 (4η), 2005 (1η), 2007 (4η), 2009 (3η).

Η αποψινή είναι και η 10η παρουσία της «επίσημης αγαπημένης» στην τετράδα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Το έργο της ομάδας του Βασίλη Σπανούλη δεν είναι εύκολο, αφού μπροστά της βρίσκεται η Τουρκία, μια ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, χωρίς να έχει ούτε μια ήττα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιστρέφει στα ημιτελικά ενός Ευρωμπάσκετ από το 2001, δηλαδή 24 χρόνια μετά, ενώ στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, αυτό του 2022 η ομάδα του Εργκίν Αταμάν είχε καταλάβει την 10η θέση. Ο Αλπερέν Σενγκούν είναι ο κορυφαίος παίκτης των γειτόνων και ένας από τους καλύτερους του τουρνουά.

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη πήρε μεγάλη πρόκριση επί της Λιθουανίας. Η Τουρκία έκανε στην… άκρη την Πολωνία στα προημιτελικά και κυνηγάει το δεύτερο μετάλλιο της ιστορίας της μετά το 2001.

Η Εθνική μας ομάδα είχε τη στήριξη εκατοντάδων φίλων της στο ματς με τη Λιθουανία πριν λίγα 24ωρα, όμως για τον μεγάλο ημιτελικό με την Τουρκία αναμένεται να γίνει… απόβαση στη Ρίγα και την “Xiaomi Arena”. Η ΕΟΚ έχει ζητήσει επισήμως 1,500 εισιτήρια από την FIBA, για τον ημιτελικό της Παρασκευής, αλλά στις εξέδρες ίσως βρεθούν πάνω από 2.000 Έλληνες. Αρκετό κόσμο θα έχει και η Τουρκία για το ματς με την Ελλάδα, αφού και η πλευρά των γειτόνων έχει ναυλώνει τσάρτερ.

Το… παρελθόν των δυο ομάδων

Η μπασκετική αντιπαλότητα Ελλάδας και Τουρκίας μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 67 φορές, με την Ελλάδα να έχει το πάνω χέρι με 44 νίκες έναντι 23 της Τουρκίας. Η πρώτη τους συνάντηση γράφτηκε στις 25 Ιουνίου 1936 στην Κωνσταντινούπολη, με την Τουρκία να επικρατεί 49-12

Σε επίπεδο Eurobasket, Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αναμετρηθεί συνολικά πεντε φορές. Και στους πέντε, νικήτρια είχε αναδειχθεί η Εθνική μας. Τελευταία φορά όπου οι δύο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι ήταν στο Eurobasket του 2013, όταν η Ελλάδα είχε επικρατήσει με 84-61.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ
admin 12 Σεπτεμβρίου 2025 12 Σεπτεμβρίου 2025
Κοινοποίησε
Facebook Twitter Copy Link Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Χρύσα Καράμπελα στο ρόστερ του Απόλλωνα Καλαμάτας για τη νέα σεζόν
Επόμενο άρθρο Ελλάδα – Τουρκία: Απόβαση Ελλήνων φιλάθλων στη Ρίγα – Έφυγαν τα πρώτα τσάρτερ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη
drop-cafe
IL-TOTO
bounas
fotinakis
notos
paliakon
pareafilon
COFFEE MARKET
Cloudbullet.gr
odemisiotis
Shoecenter
Messiniaevents.gr

Μπορεί να σας αρέσουν

Μπάσκετ

Με την πλάτη στον τοίχο η Kalamata BC – «Όλη η πόλη μια ομάδα» στο κρίσιμο ματς με το Κορωπί

26 Μαρτίου 2026
Μπάσκετ

National League 2 (1ος όμ.- Play Out – 1η αγ.): Με κλειδί τον Κραμβουσάνο και clutch Λεμπέση το Κορωπί πλησίασε τη παραμονή

25 Μαρτίου 2026
Μπάσκετ

Dubai BC – Παναθηναϊκός 104-107: «Θρίλερ» στο Σαράγεβο, Ναν, Οσμάν και Χέιζ-Ντέιβις έδωσαν στους «πράσινους» τεράστιο «διπλό»

25 Μαρτίου 2026
Μπάσκετ

Βαλένθια – Ολυμπιακός 85-84: Ήττα στο «θρίλερ» της Ισπανίας για τους Πειραιώτες

25 Μαρτίου 2026
Facebook Instagram Youtube

Taklin.gr – taklingr@gmail.com | Ιδιοκτήτης : Πάνος Κουντάνης – 6958469198 | Αρχισυντάκτης : Ηλίας Τσώλης – 6932276061

Taklin.gr – taklingr@gmail.com

Ιδιοκτήτης : Πάνος Κουντάνης – 6958469198
Αρχισυντάκτης : Ηλίας Τσώλης – 6932276061

Taklin.gr – taklingr@gmail.com

Ιδιοκτήτης
Πάνος Κουντάνης – 6958469198

Αρχισυντάκτης
Ηλίας Τσώλης – 6932276061

Καλώς ήρθατε!

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.

Lost your password?