Μετά από μία γεμάτη και αξιοσημείωτη πορεία στα ελληνικά γήπεδα, ο Παναγιώτης Τσιμικλής ετοιμάζεται να ρίξει τίτλους τέλους στην ποδοσφαιρική του καριέρα, έχοντας διαγράψει μια διαδρομή με περισσότερες από 300 συμμετοχές σε επαγγελματικές κατηγορίες και έντονα συναισθήματα.
Ο έμπειρος μέσος, που θα αγωνιστεί για τελευταία φορά με τη φανέλα του ΑΟ Μεθώνης, μίλησε για την καριέρα του, τις στιγμές που τον σημάδεψαν και τα μηνύματα που θέλει να στείλει στα νέα παιδιά.

1) Φτάνοντας στο τέλος μιας τόσο γεμάτης καριέρας, ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα που σου έρχονται στο μυαλό;
Τα πρώτα συναισθήματα είναι λίγο αμφίρροπα για μένα. Από τη μία αισθάνομαι ότι απέτυχαν τα όνειρά μου και οι προσδοκίες που ήταν για πολύ ψηλά κάποτε. Από την άλλη νιώθω ότι τουλάχιστον προσπάθησα εντελώς μόνος μου χωρίς καμία βοήθεια και δεν έμπλεξα στο νούμερο ένα πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι η διαφθορά. Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος.
2) Αν έπρεπε να ξεχωρίσεις μία στιγμή από τα γήπεδα, ποια θα ήταν η πιο σημαντική για σένα και γιατί;
Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου ήταν η πρώτη φορά που φόρεσα τη φανέλα της Καλαμάτας. Ήταν ένα παιχνίδι Β’ Εθνικής με τη Ρόδο στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας. Χωρίς καμία αμφιβολία.

3) Έχεις αγωνιστεί σε πολλές ομάδες και κατηγορίες. Ποιο κομμάτι της διαδρομής σου σε διαμόρφωσε περισσότερο;
Σάν ποδοσφαιριστής με διαμόρφωσε η ομάδα τής Καλαμάτας μου έδωσε ολοκληρωμένη ταυτότητα. Συνδέθηκε η ποδοσφαιρική μου ικανότητα με την ψυχική καί βγήκε αυτό που ήμουν. Ταίριαξε απόλυτα καί δεν ήταν έτσι τα πράγματα δεν θα είχα φύγει ποτέ από την Ομάδα αυτή σίγουρα. Σαν άνθρωπος άρχισα να σκέφτομαι λίγο διαφορετικά στον Αστέρα Βλαχιώτη. Ωρίμασα αρκετά εκεί ηρέμησα καί γενικά έβλεπα καθαρά. Με βοήθησε αυτό καί αργότερα
4) Το γεγονός ότι κλείνεις την καριέρα σου στη Μεθώνη, τι σημαίνει για σένα;
Η Ομάδα που σταματάω το Ποδόσφαιρο δεν επιλέχθηκε τυχαία από μένα. Έχω εξαιρετική σχέση με τούς ανθρώπους. Την διοίκηση τον προπονητή καί τούς παίχτες. Με σεβάστηκαν από την πρώτη στιγμή έχουμε πολύ καλές σχέσεις καί πολύ δυνατή Ομάδα καί για αυτό είμαστε πάντα τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις τής βαθμολογίας. Επέλεξα εδώ νά βάλω το τέλος γιατί εδώ πρέπει. Τούς ευχαριστώ όλους πολύ.

5) Με πάνω από 300 συμμετοχές, τι σε κράτησε τόσα χρόνια σε υψηλό επίπεδο;
Αυτό που με κράτησε αυτά τα χρόνια σε υψηλό επίπεδο είναι το πείσμα να μήν τα παρατήσω. Παρόλο που δεν έκανα την καριέρα που μπορούσα καί νιώθοντας πάντα μέσα μου μία απογοήτευση είχα πολύ μεγάλη αγάπη για το άθλημα. Την οποία έχω καί τώρα φυσικά. Αυτό με κρατούσε πάντα. Φυσικά να προπονούμαι ασταμάτητα κάποιες εποχές καί χωρίς ακόμα να έχουμε αγωνιστικές υποχρεώσεις. Εγώ έκανα πάντα προπόνηση μόνος μου κάπου οπουδήποτε. Όπου καί αν παίζεις αυτό είναι το μυστικό η προπόνηση. Αυτό σε κρατάει. Σε συνδιασμό με το πάθος είναι το καλύτερο συνδυαστικό συστατικό που υπάρχει. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει.
6) Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα;
Τα νέα παιδιά θα τούς έλεγα ότι το στοιχείο που υπάρχει το περισσότερο σημαντικό για μένα είναι το πάθος. Να αγαπάνε το ποδόσφαιρο. Από εκεί έρχονται τα υπόλοιπα. Δηλαδή ότι πρέπει να προπονούνται αδιάκοπα. Να μήν το βάζουν κάτω ποτέ. Να μήν τα παρατάνε ακόμα καί αν όλα είναι δύσκολα. Να πηγαίνουν στις προπονήσεις τούς.
Έχω αναλάβει εδώ καί δύο χρόνια τα μικρά μου στην ακαδημία στην Πύλο καί αυτό τούς λέω συνέχεια. Όταν έχω προπόνηση με τα μικρά μου στην ακαδημία στην Πύλο αυτό λέω κάθε μέρα. Θέλω να βοηθήσω να βγάλω έναν ποδοσφαιριστή από τα μέρη μου εδώ.
Ο Παναγιώτης Τσιμικλής αποχωρεί από την ενεργό δράση έχοντας αφήσει το δικό του αποτύπωμα στα γήπεδα, με αξιοπρέπεια, συνέπεια και αγάπη για το άθλημα, στοιχεία που τον συνοδεύουν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της καριέρας του.


